Oma väylä kohti hyvinvointia

30.06.2025

Neuromonimuotoisuus haastaa perinteiset käsitykset normaalista ja tuo esiin aivojen luonnollisen moninaisuuden. Kun neuropsykiatriset piirteet nähdään yksilöllisinä ominaisuuksina häiriöiden sijaan, avautuu mahdollisuus tarkastella ihmisten vahvuuksia, haasteita ja tuen tarpeita uteliaasti ja arvostavasti. Laadukas kuntoutus, kuten Kelan Oma väylä -kuntoutus, voi tarjota nuorille konkreettista tukea kohti toimivampaa arkea ja parempaa hyvinvointia.

Neuromonimuotoisuus on kattokäsite, joka pitää sisällään sekä neuroenemmistön että neurovähemmistön. Ajatuksena on, että erilaiset neurokehitykselliset häiriöt, kuten ADHD, autismikirjo, Touretten oireyhtymä, kehityksellinen kielihäiriö ja oppimisvaikeudet, voidaan nähdä yksilöllisinä ominaisuuksina ja osana erilaisten aivojen luonnollista monimuotoisuutta. Lääketieteellisen kontekstin ulkopuolella puhutaankin häiriön sijaan yhä useammin esimerkiksi neuromonimuotoisuudesta, neuropsykiatrisista erityispiirteistä, neurokirjosta ja nepsyistä.

Kun normaalin käsitettä laajennetaan, erilaisuutta ei tarkastella enää ongelmana tai muutosta vaativana tilana, vaan uteliaasti: Millaisia piirteitä, vahvuuksia ja haasteita ihmisellä on, ja millaisiin asioihin hän kokee tarvitsevansa tukea. Samat ominaisuudet voivat elämäntilanteesta ja mahdollisista ulkopuolisista tekijöistä riippuen olla sekä vahvuuksia ja voimavaroja, että toimintakykyä ja uskoa omiin mahdollisuuksiin heikentäviä tekijöitä.

Yksilöllisyys neurokirjolla – haasteista vahvuuksiin

Jokaisen piirteet ovat yksilöllisiä. Samalla kirjolla olevatkin ovat keskenään erilaisia ja kuten ADHD-liiton sivuilla todetaan, ” Kun olet tavannut yhden adhd-oireisen, olet tosiaan tavannut vain yhden.” Joskus omat piirteet tekevät opinnoissa tai työssä selviytymisestä haastavaa. Omia vahvuuksia on vaikea huomata, oma toimintakyky on alentunut ja arki tuntuu kaaoksella. Muutos parempaan on kuitenkin mahdollinen. Monia valmiuksia ja taitoja on mahdollista harjoitella. Kun opit uusia taitoja, toiminta- ja ajattelumalleja, huomaat pystyväsi itse vaikuttamaan omaan hyvinvointiisi.

Laadukas kuntoutus auttaa sinua asettamaan itsellesi merkityksellisiä tavoitteita ja etenemään niitä kohti. Kelan kustantama Oma väylä -kuntoutus on neuropsykiatrinen kuntoutus 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on ADHD tai autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (Aspergerin oireyhtymä). Kuntoutuksesta saat tukea opiskeluun, työelämään, arjen hallintaan ja sosiaalisiin taitoihin.

Lue lisää Oma väylä -kuntouksesta  Oma väylä -kuntoutus | Ote-klinikka – Turku

Maria Halkilahti, VTM ja KM

Maria on hankeasiantuntijana NeuromonimuotoisuudenVoima-hankkeessa. Hanke on 
Euroopan unionin osarahoittama (ESR+) hanke vuosille 2024-2027. Hankkeen tavoitteena
on edistää neuromonimuotoisten ihmisten työllistymis- ja 
kouluttautumismahdollisuuksia.
Hankekumppaneina toimivat Turun ammattikorkeakoulu, Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Raseko ja Ote-säätiö sr. www.neuromonimuotoisuudenvoima.fi

 

 

Suomalaista palvelua, finländsk service • Ote-klinikka
Vastaanotolla on käytössä Potilasasiamies.fi • Ote-klinikka
Yhteiskunnallinen yritys® – Vastuuna yhteinen hyvä! • Ote-klinikka
FINSC • Ote-klinikka
Luotettava Kumppani • Ote-klinikka
SHQS laaduntunnustus – Labquality • Ote-klinikka
Ote-klinikka

Ota yhteyttä, kun sinulle sopii

    Ethän kirjoita lomakkeeseen henkilö­kohtaisia tietoja, kuten sosiaali­turva­tunnusta tai tietoja terveyden­tilastasi.
    Ota yhteyttä