Positiivisuus on parhaimmillaan voimavara, joka tukee arjen pyörittämistä ja siinä jaksamista. Positiivisuudessa ei ole kuitenkaan kyse siitä, että jokaisen päivän pitäisi olla hauska ja täynnä iloa, myös huonoja päiviä mahtuu jokaisen elämään. Pienillä muutoksilla omassa toiminnassaan voi kuitenkin lisätä omaa positiivisuuttaan ja sen kautta mahdollisesti myös omaa onnellisuuttaan. Jatka lukemista ja katso sopisiko näistä jokin sinulle positiivisuuden työkaluksi.
Huomaa ajatuksesi ja miten puhut
Kiinnitä huomiota ajatuksiisi. Havainnoitko maailmaa yleisimmin tummien lasien läpi vai ovatko ajatuksesi pääsääntöisesti positiivisia? Mitä ajatuksia sinulle herää, kun joku tunaroi liikenteessä, tekikö hän niin tarkoituksellisesti vai saattoiko se olla vahinko? Ole armollinen myös muille ihmisille. Todellisuudessa emme tiedä mitä toisen ihmisen elämässä on sillä hetkellä meneillään.
Mieti myös miten keskustelet toisten ihmisten kanssa. Mitä sanoja käytät ja keskitytkö puhumaan negatiivisista asioista ja valittamaan maailman menoa tai arvostelemaan muiden tekemiä ratkaisuja? Käännä ajatuksesi ja puheesi niihin asioihin, jotka ovat hyvin ja joihin olet tyytyväinen.
Kun kohdistat ajatuksesi tietoisesti hyviin asioihin oma ajatusmallisi alkaa muuttua myönteisemmäksi.
Elä nykyhetkessä
Meillä on usein taipumus murehtia asioita, jotka ovat joko menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Molemmat näistä on turhaa energian haaskausta, koska emme voi vaikuttaa niihin tässä hetkessä. Mennyt on jo mennyttä ja se on syytä hyväksyä ja päästää siitä irti. Tulevaisuus on vasta tulossa emmekä voi vielä vaikuttaa siihen. Kun ajatuksesi karkaavat menneeseen tai tulevaan on hyvä kääntää ne tietoisesti takaisin nykyhetkeen.
Suhtaudu itseesi ystävällisesti ja arvostavasti
Opettele puhumaan itsellesi kuin parhaalle ystävällesi. Kiinnitä huomiota siihen, miten puhut itsellesi ja itsestäsi. On tärkeää oppia suhtautumaan itseensä armollisesti ja rakastavasti. Kiitä itseäsi esimerkiksi toimivasta kehosta, kauniista hiuksista tai muista hyvistä ominaisuuksistasi tai taidoistasi. Huomaa siis hyvä myös itsessäsi.
Usein suhtaudumme muiden tekemiin virheisiin armollisemmin kuin omiin virheisimme, joita jäämme helposti vatvomaan tarpeettoman pitkäksi aikaa. Anna siis itsellesi virheesi anteeksi, jokainen tekee niitä.
Pidä myös huolta itsestäsi. Itsestä huolehtiminen auttaa tuomaan lisää iloa ja nautintoa elämääsi ja sitä kautta myös positiivisuutta. Liikunta tuottaa hyvää oloa ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen auttaa jaksamaan arjessa paremmin. Mielen ja kehon hyvinvointi kulkee käsi kädessä.
Keskity kiitollisuuteen
Kiitollisuus auttaa huomaamaan elämän pienetkin ilot. Keskity miettimään asioita, joita sinulla jo on ja jotka ovat juuri nyt hyvin, pian huomaat elämässäsi olevan paljon kiitollisuuden aiheita. Kiitollisuutta voi harjoitella esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan avulla. Ohje on helppo ja yksinkertainen. Kirjoita 5-20 hyvää asiaa arjestasi, ne voivat olla pieniä tai suuria asioita. Alussa voi tuntua vaikealta löytää kiitollisuuden aiheita, mutta harjaannut siinä nopeasti. Tutkimuksen mukaan kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisen positiiviset vaikutukset ovat samat, kirjoittipa sitä kerran viikossa tai joka päivä.
Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman tavan. Itse olen kokenut, että kiitollisuuden aiheisiin keskittyminen aamuisin antaa päivälle mukavan startin, mutta voit tehdä sen myös iltaisin, jos se sinulle paremmin sopii.
Älä ota päiväkirjan kirjoittamista liian vakavasti, sen on tarkoitus olla mukavaa, pidä tunnetila siis kevyenä!
Kirsi Mäkinen
Positiivisen psykologian valmentaja